Γράμμα από ένα παιδί

Αγαπητή NASA,

Σου γράφω γιατί έμαθα ότι έφτιαξες ένα τεράστιο ΥΠΕΡτηλεσκόπιο! Τι ωραία! Τώρα θα κοιτάζουμε το διάστημα και θα μπορούμε να βλέπουμε ακόμα πιο μακριά, να ανακαλύψουμε περισσότερους άγνωστους πλανήτες, άστρα, μαύρες τρύπες κι όλα αυτά τα τρομακτικά και μαγευτικά μαζί, να μάθουμε ακόμα καλύτερα τον κόσμο γύρω μας, να δούμε ακόμα πιο μακριά στο παρελθόν, να προβλέψουμε με περισσότερες πιθανότητες το μέλλον…

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για όλα αυτά τα σημαντικά που μας έχεις προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι μόνο το απίστευτο κατόρθωμα που έχεις πετύχει να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περπατήσει στο φεγγάρι ή ειδικά ρομπότ που έχουν φτάσει στον Άρη. Με τις έρευνες που κάνουν οι άνθρωποί σου συνεχώς έχεις βοηθήσει σε τόσους τομείς, με τις τεχνολογίες σε τρόφιμα, ρούχα, εργαλεία, υπολογιστές και κάθε λογής αντικείμενα να γίνεται η καθημερινότητά μας ευκολότερη!

Ευχαριστώ που βοηθάς ανθρώπους να νιώθουν δημιουργικοί. Βλέπω πόσο ενθουσιασμένοι είναι όλοι αυτοί οι σπουδαίοι επιστήμονες κάθε φορά που μαθαίνουν κάτι καινούριο για τον κόσμο μας και με πόση χαρά και ενθουσιασμό το μεταδίδουν και σε εμάς τους υπόλοιπους!

Συγκινούμαι με τους επιστήμονες αυτούς που αφιερώνουν τη ζωή τους για να προσφέρουν το έργο τους στους υπόλοιπους ανθρώπους και στις επόμενες γενιές ανθρώπων. Αυτό δείχνει την αγάπη τους για όλους εμάς.

Σε ευχαριστώ  επίσης που με το έργο σου δίνεις σε πολλούς την ευκαιρία να ονειρεύονται καινούριους κόσμους. Είναι σημαντικό να ονειρεύεσαι.

Έχω διαβάσει ότι όλα αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα απαιτούν τη συνεργασία πολλών ανθρώπων, πολύ χρόνο όπως επίσης και πολλά πολλά χρήματα. Είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει όμως, εξ’ άλλου ο σκοπός είναι τόσο πολύ σημαντικός, όταν μαθαίνουμε τον έξω κόσμο καλύτερα μαθαίνουμε κι εμάς τους ίδιους. Είναι σαν να κοιτάζουμε μέσα μας.

Είναι περίεργο να κοιτάζει κανείς μέσα του. Εκεί μπορεί να ανακαλύψει πράγματα πολύ άβολα, επίσης άγνωστα και πολύ τρομακτικά, ψάχνει κι αυτός μέσα στο σκοτάδι και στο παρελθόν για να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του. Τώρα που το σκέφτομαι μοιάζει πολύ όλο αυτό με το να ψάχνει κανείς μέσα στο αχανές σύμπαν, μόνο που γι’ αυτή την εξερεύνηση δεν απαιτείται η συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων ούτε τόσα πολλά χρήματα, χρειάζεται όμως χρόνος και θέληση από τον καθένα για να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Απ’ ό,τι ξέρω υπάρχουν και γι’ αυτό ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν, χρειάζονται επίσης χρήματα δυστυχώς, δεν έχω ακούσει όμως να έχει φτιαχτεί για αυτόν τον λόγο κανένα τηλεσκόπιο, πόσο μάλλον ένα ΥΠΕΡτηλεσκόπιο! Γι΄ αυτό και είναι ακόμα πιο δύσκολο από την εξερεύνηση του διαστήματος.

Νομίζω ότι θα ήταν αρκετά χρήσιμο να φτιαχτεί μία τέτοια συσκευή με πολύ φως που να βοηθά τους ανθρώπους να δουν μέσα τους. Ίσως τότε να μην τους φόβιζε τόσο πολύ το σκοτάδι, να έψαχναν χωρίς να τρομάζουν για το τι θα ανακαλύψουν, να έβρισκαν και τη μαγεία σε αυτό όπως και στα άστρα. Κάποιοι λίγοι που έφτασαν μέχρι πολύ βαθιά είπαν ότι βρήκαν την αλήθεια. Και την αγάπη.

Κι όμως, παρ’ όλο που όλοι ψάχνουμε να βρούμε την αγάπη, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, πολύ δύσκολα επιλέγουμε να γνωρίσουμε εμάς τους ίδιους, ακόμα και αυτοί οι σπουδαίοι επιστήμονες συνεχίζουν να ψάχνουν να τη βρουν σε μακρινούς γαλαξίες ή στα βάθη των ωκεανών. Έτσι, ενώ προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη με όλες αυτές τις ανακαλύψεις και τις εφευρέσεις, νομίζω ότι χωρίς την απλότητα της αγάπης το μόνο που καταφέρνουμε είναι να την κάνουμε πιο μπερδεμένη και πολύπλοκη.

Αγαπημένη μου NASA, θα ήθελα να καταφέρεις κάποια στιγμή να φτιάξεις αυτό το ΥΠΕΡτηλεσκόπιο για να βλέπουμε μέσα μας. Μέχρι τότε, το τεράστιο ΥΠΕΡτηλεσκόπιο του διαστήματος, μαζί με όλα αυτά τα καινούρια και θαυμαστά που θα ανακαλύψουμε, ελπίζω να βοηθήσει να καταλάβουμε ότι τελικά δεν είμαστε και τόσο σημαντικοί και τότε ίσως τα σκοτάδια του εαυτού μας να μας τρομάζουν λιγότερο. Αν σου άρεσαν αυτά που σου έγραψα κι αν χρειαστείς κάποια βοήθεια μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου. Αν ξεχαστείς με τις δουλειές, τις υποχρεώσεις και όλα αυτά τα πολύ σημαντικά και το αφήσεις στην άκρη δεν πειράζει, θα το ζητήσω από τον Άγιο Βασίλη.

Με πολλή χαρά, ευγνωμοσύνη και όνειρα για το μέλλον,

δική σου,

Ελπίδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s