Φονιάδες των λαών νοικοκυραίοι

Σε σένα απευθύνομαι νέε και νέα μου. Ναι σε σένα, οργισμένο νεοελληνικό νιάτο. Σε σένα που οργίζεσαι με όλους και σου φταίνε όλα. Αλλά τελευταία σου φταίει και κάποιος ακόμα: Ο γαμ…νος κυρ Παντελής· ή αλλιώς οι γαμ…νοι Έλληνες «νοικοκυραίοι». Αυτοί οι άπονοι, άκαρδοι, φασίστες και ρατσιστές νοικοκυραίοι που δε θέλουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να «εισβάλουν» στη χώρα τους, να «μολύνουν» τα ιερά και όσια τους, να «κλέψουν» λίγη από την ευημερία τους και το στρωμένο με φαγητά τραπέζι τους. Ναι, αυτοί φταίνε για την Ελλάδα που έφτιαξαν, για την Ελλάδα που σου παρέδωσαν, οργισμένο νιάτο: Οι γονείς σου, οι παππούδες και προ-παππούδες σου.

Κι εδώ που τα λέμε, σαν να έχεις ένα δίκιο. Σιγά τη χώρα που έφτιαξαν, σιγά την πατρίδα που σου κληρονόμησαν. Δε χρειάστηκε να κοπιάσουν και πολύ άλλωστε· σίγουρα πολύ λιγότερο από σένα νέε και νέα μου, που μοχθείς και ιδροκοπάς πάνω από το πληκτρολόγιο ή στο κοντινό σου καρναβάλι ή στην αγαπημένη σου συλλογικότητα. Τι άξιο λόγου έκαναν άλλωστε οι γαμ…νοι νοικοκυραίοι; Για να το σκεφτούμε λίγο:

-Πολέμησαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους και σε μερικούς ακόμα (βαλκανικούς, ελληνοτουρκικούς κλπ). Ναι, έχεις ένα δίκιο, ας μην το έκαναν. Τι Μεταξάς, τι Χίτλερ, τι Μουσολίνι. Τι γαλανόλευκη, τι σβάστικα στην Ακρόπολη· ανούσιες λεπτομέρειες.

-Επιβίωσαν από τη Μικρασιατική καταστροφή, από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, από την Γκεστάπο και τη Μακρόνησο, από την πείνα και την εξαθλίωση, από τις εκατόμβες των νεκρών και τον αλληλοσκοτωμό. Και ναι, έχεις πάλι δίκιο, έθρεψαν και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία. Ή δε μετράει, αφού οι πρόσφυγες μιλούσαν τη γλώσσα τους;

-Δούλεψαν στα χωράφια, στα ορυχεία και τις οικοδομές, έπλυναν ρούχα στις σκάφες και έτριψαν σκάλες με τα γόνατα στα πατώματα για να επιβιώσουν· για να μην πεινάσουν αυτοί και τα παιδιά τους, νέε και νέα μου· ξέρεις τι σημαίνει πείνα, τι σημαίνει ζητιανιά και προσφυγιά; Εύχομαι να μη μάθεις ποτέ.

-Έχτισαν την κατεστραμμένη χώρα σχεδόν από τα θεμέλια, σήκωσαν πολυκατοικίες και δημόσια κτήρια, σπίτια για τις κόρες τους και ναι, έχεις δίκιο, αυθαίρετα εξοχικά για τις διακοπές τους. Και ναι, έφυγαν ως οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό, και δούλεψαν εργάτες-σκλάβοι για να στείλουν χρήματα πίσω στην πατρίδα, σε σένα νέε και νέα μου.

-Και αφού έφτασαν στα 60 και 70 και 80 τους, και προσδοκούσαν να απολαύσουν αυτά για το οποία μόχθησαν μια ολόκληρη ζωή, είδαν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται, τις τράπεζες να τους παίρνουν τα σπίτια, τις κυβερνήσεις να τους φορτώνουν τις αμαρτίες άλλων (μαζί τα φάγαμε, αλλά κάποιοι έφαγαν τον αγλέορα), τα παιδιά τους να (δια)φεύγουν στο εξωτερικό, αδίστακτους ληστές να τους δέρνουν μέχρι θανάτου για τα 50, 100, 500 ευρώ, τα κρυμμένα στο μαξιλάρι για ώρα ανάγκης.

-Παρόλα αυτά, με άδεις τσέπες αλλά γεμάτες καρδιές, είδαν με ανθρωπιά και συμπάθεια τους ταλαίπωρους ξεριζωμένους ανθρώπους που έφτασαν στα νησιά και τις πόλεις τους –τι φταίνε κι αυτοί για τον πόλεμο. Αποδέχτηκαν τα ανοιχτά σύνορα, και την έστω προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων που λιάζονταν γιατί δεν είχαν τι άλλο να κάνουν, τάισαν και φρόντισαν τις μανάδες και τα ορφανά, κι ας μην πήραν ούτε ένα Νόμπελ Ειρήνης –αυτό το παίρνουν συνήθως αυτοί που σταματούν τους πολέμους· αφού βεβαίως τους έχουν ξεκινήσει πρώτα.

Αλλά εσύ νέε και νέα μου, κατηγορείς τους γαμ…νους νοικοκυραίους. Γιατί; Γιατί δεν εξακολουθούν να υποδέχονται τους δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ταλαίπωρους ανθρώπους από τα αδηφάγα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, του Αφγανιστάν και των άλλων εμπόλεμων ζωνών. Μόνο που δε φταίει ο κυρ Παντελής για τον πόλεμο στη Συρία, νέε και νέα μου. Σου λέει κάτι το καθεστώς Ασάντ ή μήπως το καθεστώς Ερντογάν; Τα αμερικάνικα, ρώσικα, γερμανικά, ισραηλινά, ιρανικά και λοιπά συμφέροντα μήπως;

Τους κατηγορείς επίσης γιατί δεν υποδέχονται τους δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ταλαίπωρους μετανάστες από το Πακιστάν και τη Σομαλία, το Κονγκό και το Μαρόκο. Μα ούτε για την εξαθλίωση στην Αφρική και την Ασία φταίνε οι νοικοκυραίοι, νέε και νέα μου. Μήπως  πρέπει να αναζητήσεις ευθύνες στις πλούσιες και ισχυρές χώρες και στις πιο πλούσιες και πιο ισχυρές πολυεθνικές εταιρίες που ξεζουμίζουν αυτές τις χώρες; Ή μήπως στους ντόπιους διεφθαρμένους στρατάρχες και πολέμαρχους που αφήνουν τους λαούς τους να πεινάνε για να αγοράζουν όπλα και τεθωρακισμένα;

Μήπως πρέπει να αναρωτηθείς, νέε και νέα μου, γιατί ο κυρ Παντελής φοβάται για το αύριο; Για το μέλλον του ιδίου και των παιδιών του, το μέλλον το δικό σου και των δικών σου παιδιών, σε μια χώρα ρημαγμένη οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά, πληθυσμιακά· μια χώρα που βρίσκεται στο περιθώριο της Ευρώπης και είναι γραμμένη στα παλιά παπούτσια των κατά τα άλλα φίλων και συμμάχων της· μια χώρα που είναι δίπλα σε έναν αιμοβόρο και πολεμοχαρή γείτονα. Μήπως έχει δίκιο ο Έλληνας νοικοκυραίος που αναρωτιέται πώς θα μπορέσει να φιλοξενήσει, να ταΐσει, να αφομοιώσει χιλιάδες ανθρώπους που απελπισμένοι ψάχνουν τη Γη της Επαγγελίας, αλλά θα γίνουν ακόμη πιο απελπισμένοι όταν διαπιστώσουν ότι αντί για τον παράδεισο του πλούτου και της ευμάρειας θα βρεθούν στην κόλαση μιας διαρκούς κρίσης και μιζέριας;

Αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα, νέε και νέα μου. Έχεις τις αλάνθαστες απαντήσεις και τις πιο επιτακτικές απαιτήσεις. Σου έχω μια πρόκληση όμως. Μια και οι γαμ…νοι νοικοκυραίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών σου, γιατί δε φτιάχνεις ΕΣΥ τη χώρα από την αρχή; Είμαι σίγουρος ότι αν δουλεύεις από το πρωί ως το βράδυ για όλη σου τη ζωή, όπως έκαναν οι γονείς και οι παππούδες σου, θα φτιάξεις μια πάμπλουτη χώρα και τότε δε θα έχεις κανένα δισταγμό να καλέσεις σ’αυτήν τους κατατρεγμένους όλου του κόσμου. Δουλειά θα υπάρχει άφθονη· οι πρόσφυγες και μετανάστες θα καθαρίζουν τις πισίνες και θα γυαλίζουν τις Lamborghini σου, θα σε σερβίρουν σαμπάνια και χαβιάρι, θα μοιράζουν χρήματα στα τραπεζικά γκισέ σου και θα υποδέχονται τους καλεσμένους στις λαμπερές δεξιώσεις σου.

Και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εσύ καλύτερα.

ΥΓ. Μόνο που θα πρέπει να στρωθείς στη δουλειά, νέε και νέα μου –ναι, δυστυχώς. Γιατί, λεφτά δεν υπάρχουν, ούτε καν στις χρεωκοπημένες τράπεζες· και τα πεινασμένα στομάχια δε γεμίζουν με ανθρωπισμό και ιδεαλισμό, ούτε καν με πορείες και παρεμβάσεις –όχι, δυστυχώς.

Ξενοφών Φύτρος

*Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα το atenizo.eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s