Δημόσια και δωρεάν Παιδεία (μεταξύ 08:30 και 13:30)

Έλα ξαδέρφη τι κάνεις; Χρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι. Θα κάνεις γιορτή; Όχι, διαβάζει ο μικρός για τις εξετάσεις; Θα έρθει και ο καθηγητής σπίτι για μάθημα; Ε, καταλαβαίνω, χρονιά είναι θα περάσει. Χρονιά Πανελλήνιων εξετάσεων. Η λέξη-τρόμος για τη μεσοαστική ελληνική οικογένεια. Περίοδος σιγής και περισυλλογής, αδιάκοπου διαβάσματος και επίπονης μελέτης. Ψιθυριστές φωνές, κεφάλια που γέρνουν με κατανόηση, το επερχόμενο δράμα συγκινεί συγγενείς και φίλους. Τα περάσαμε κι εμείς… και δεν πέρασε και με την πρώτη. Άστα, τι τραβήξαμε.

Θα μου πείτε, πανεπιστήμιο είναι αυτό. Πτυχίο είναι αυτό. Έτσι εύκολα μπαίνεις στη σχολή που θέλεις; Όχι τόσο εύκολα, θα συμφωνήσω. Χρειάζεσαι έναν κόφτη για να κόψεις το λουκέτο ή πηδάς τα κάγκελα και ξεμπερδεύεις. Έτσι, όμως, δεν παίρνεις πτυχίο. Δεν γίνεσαι δάσκαλος ή καθηγητής (αδιόριστος), δικηγόρος ή μηχανικός (άνεργος), βουλευτής ή υπουργός (αγράμματος). Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Μπες εσύ και βλέπουμε… Ας είναι καλά το σχολείο πάντως, πλέον μπαίνουν όλο και περισσότεροι· ή σχεδόν όλοι. Εντάξει, ας είναι καλά και οι υπουργοί Παιδείας, που ανεβοκατεβάζουν τις βάσεις εισαγωγής λες και είναι ο πήχης στο άλμα επί κοντώ.

Κι ας είναι καλά και τα φροντιστήρια. Σου λέω, αν δεν κάνεις φροντιστήρια στο παιδί, δεν περνάει, είναι δύσκολα τώρα. Το παιδί το ρώτησες; Σχολείο το πρωί, φροντιστήριο το απόγευμα, ιδιαίτερο το βράδυ. Κι αν του πεις, να διαβάζεις και λογοτεχνία, το διάβασμα κάνει καλό, σου ανοίγει το μυαλό, ξέρεις τι θα σου πει; Δε μας χέ..εις κι εσύ και η λογοτεχνία! Όχι άλλο κάρβουνο. Όχι άλλο διάβασμα. Όχι άλλο μάθημα. Μα έχουμε Παιδεία· δημόσια και δωρεάν μάλιστα. Γιατί πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στο φροντιστήριο; Καλά, πανελλήνιες δίνουν, μπορεί να χρειάζονται μια βοήθεια στα μαθήματα που είναι αδύνατοι. Δε γεννήθηκαν όλοι Αϊνστάιν, ούτε καν παντογνώστες, σαν τους σταρ της τηλεόρασης.

Καλά στο Λύκειο. Φροντιστήριο και στο Γυμνάσιο; Ιδιαίτερο και στο Δημοτικό; Και στο νηπιαγωγείο; Δε θέλει το νήπιο μια έξτρα βοήθεια για να μάθει να ζωγραφίζει με τις κηρομπογιές; Και τι κάνουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στο σχολείο; Γιατί δεν επαρκούν για να μορφώσουν τα παιδιά, για τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται; Δίκαιο είναι νομίζω να τους δώσουμε το λόγο. Εκείνοι ξέρουν καλύτερα απ’ όλους, εκείνοι είναι στις σχολικές αίθουσες, εκείνοι γνωρίζουν την Παιδεία μέσα κι έξω· εμείς οι υπόλοιποι –του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου– απλά αμπελοφιλοσοφούμε.

Ας δούμε τι λέει η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ο φορέας που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς. Στην ενημερωμένη ιστοσελίδα τους, διαβάζω σήμερα 10 Γενάρη 2020, τις πρώτες ειδήσεις· προφανώς είναι σε ημερολογιακή σειρά:

07-01-2020  Συγκεντρώσεις μνήμης για το Νίκο Τεμπονέρα σε Αθήνα και Πάτρα

07-01-2020  Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ

03-01-2020  Διαμαρτυρία της ΟΛΜΕ για την αδικία που υφίσταται ο κλάδος ΠΕ78

30-12-2019  Θάνο καλό ταξίδι

23-12-2019  Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει πρακτικές διακρίσεων κατά μαθητών-προσφύγων

23-12-2019  Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Γλυφάδας

20-12-2019  Ενημερωτικό συνάντησης ΔΣ ΟΛΜΕ με Γ.Γ. Επαγγ/κής Εκπ/σης και Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΑΙΘ

18-12-2019  Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

17-12-2019  Συμμετοχή στην κινητ/ση συναδέλφων κοινών ειδικοτήτων – Διευκολυντική στάση       

9 τίτλοι ειδήσεων. 89 λέξεις συνολικά. Συγκεντρώσεις. Ψήφισμα. Αγώνας. Διαμαρτυρία. Αδικία. Κινητοποιήσεις. Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει· καταδικάζει· καλεί σε συμμετοχή· κάνει και μια διευκολυντική στάση (εργασίας).  Με συγχωρείτε, τι είναι η ΟΛΜΕ; Κάποιο επαναστατικό κίνημα; Κάποιο πολιτικό κόμμα; Κάποια φράξια αγωνιστών, ταγμένη στην πάλη ενάντια στον ΟΤΕ ή τη Δημοτική Αρχή Γλυφάδας; Εντάξει, συνδικαλιστές είναι, μάχονται για τον κλάδο και τους συναδέλφους τους· και διεκδικούν τι; Το σκίσιμο του αντιλαϊκού προϋπολογισμού; Την ευόδωση του αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ; –Για τη δολοφονία Σουλεϊμάνι, δε βλέπω κάποιο ψήφισμα αγαπητοί, μάλλον πιαστήκατε αδιάβαστοι.

Για τους μαθητές, όμως, διαβασμένους ή αδιάβαστους δεν έχει να πει κάτι η ΟΛΜΕ; Σε 89 λέξεις οι λέξεις εκπαίδευση και μάθηση χώρεσαν μόνο στον τίτλο ενός Γενικού Γραμματέα. Δεν αγωνιούν οι λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης για την …εκπαίδευση; Για τα μαθήματα; Για τα σχολεία; Για τις νέες τεχνολογίες; Για την τεχνητή νοημοσύνη; Για το πώς θα εκπαιδεύονται οι μαθητές σε παγκόσμιο επίπεδο τον 21ο αιώνα (https://www.gettingsmart.com/2019/10/what-is-21st-century-learning-how-do-we-get-more/ ); Ή αυτά είναι πράγματα του διαβόλου (των καπιταλιστών και του κεφαλαίου), ξου ξου μακριά από μας! Για το επίπεδο των μαθητών έστω; «Οι Έλληνες μαθητές είναι όχι μόνο οι τελευταίοι στην Ευρώπη, από πλευράς γνωσιακού επιπέδου, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην πρόσφατη έρευνα των ερευνητών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ένας 12χρονος μαθητής της Σιγκαπούρης έχει υψηλότερο επίπεδο γνώσεων από τους μαθητές του Ελληνικού Λυκείου». Γι’ αυτή την είδηση δεν έχει να σχολιάσει κάτι η ΟΛΜΕ;

Τι θες να μας πεις λοιπόν; θα ρωτήσετε. Ότι η ΟΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί φταίνε για όλα; Ότι για όλα φταίει το δημόσιο σχολείο, ότι ευτυχώς υπάρχουν τα φροντιστήρια και κακώς δεν ανοίγουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια; Όχι, δεν θέλω να πω αυτό. Δεν κάνει η ταμπέλα –δημόσιο ή ιδιωτικό– καλό ένα σχολείο ή έναν δάσκαλο. Άλλωστε, είδαμε και τους σπουδαγμένους στο Κολλέγιο Αθηνών και στα Χάρβαρντ και στα Γέιλ της αλλοδαπής. Ξέρετε, τους ταγούς της Μεταπολίτευσης που τα κατάφεραν μια χαρά· να φουντάρουν τη χώρα, τύφλα να έχουν οι σπουδές και τα πτυχία τους.    

Τι θέλω να πω; Ότι το σχολείο δεν είναι χώρος παρκαρίσματος παιδιών, αγαπητοί γονείς. Να μην αγχώνεστε για το πού θα αφήσετε τα παιδιά αν δεν έχουν μάθημα ή αν το σχολείο ανοίγει στις 9 αντί για τις 8.30. Να αγχώνεστε επειδή έχασαν κι άλλο μάθημα. Ναι, εσείς που δουλεύετε και οι δύο για να πληρώνετε τα ιδιαίτερα του απογεύματος –ο ένας μισθός εκεί πηγαίνει, το ξέρω. Δωρεάν Παιδεία· νεοελληνική τρέλα.

Τι θέλω να πω; Ότι το σχολείο δεν είναι χώρος ιδεολογικής κατήχησης, αγαπητοί ινστρούχτορες και κομματικοί νεολαίοι. Αν θέλετε να κάνετε τα παιδιά επαγγελματίες αεριτζήδες με μεταξωτά κουστούμια και οφσόρ στον Παναμά ή επαγγελματίες επαναστάτες με γιάφκες γεμάτες με καλάσνικοφ και φούντα, να ανοίξει το κόμμα σας σχολείο, να το πληρώνουν τα μέλη σας και να διδάσκετε οτιδήποτε θέλετε. Όχι όμως στα δημόσια σχολεία, με τα λεφτά των φορολογούμενων.

Τι θέλω να πω; Ότι δεν κάνετε επάγγελμα· ασκείτε λειτούργημα, αγαπητοί εκπαιδευτικοί. Ότι κάθε ώρα μάθησης που χάνουν οι μαθητές, επειδή θέλετε να ψηφίσετε τους συνδικαλιστές σας ή επειδή θέλετε να συμπαρασταθείτε στα καμένα κοάλα της Αυστραλίας, είναι μια ώρα που δεν αναπληρώνεται. Κι αν αναπληρωθεί, πληρώνεται ακριβά από τους ξεζουμισμένους γονείς. Κι ακόμα κι αν αρνείστε την αξιολόγηση, παρόλα αυτά κρίνεστε. Από το επίπεδο των ανθρώπων που παραδίδετε στην κοινωνία, από το επίπεδο των επιστημόνων και φιλοσόφων, των πολιτικών και των πολιτών που εσείς διαπαιδαγωγείτε.

Πλάστε καλύτερους ανθρώπους, καλύτερους πολίτες· έξυπνους, μορφωμένους, δημιουργικούς, με ανεξάρτητη σκέψη και κρίση. Οι καλύτεροι άνθρωποι θα φτιάξουν μια καλύτερη κοινωνία, μια καλύτερη χώρα, σας το υπογράφω. Και τότε δε θα χρειάζονται τόσοι αγώνες, τόσες καταγγελίες και κινητοποιήσεις. Περισσότερο και καλύτερο μάθημα χρειάζεται· μόνο αυτό.  

ΥΓ. Δε μου αρέσουν οι γενικεύσεις· δεν είναι όλοι καλοί ή κακοί. Προφανώς και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, δεδομένων των δυσκολιών και των συνθηκών. Άλλωστε ο κανόνας λέει: Go with the flow. Τι, δε σας έμαθαν στο σχολείο τι σημαίνει; Ούτε καν στο φροντιστήριο; Θα σας πω εγώ: Ακολούθα το κύμα. Είναι πιο εύκολο απ’ το να κολυμπάς κόντρα στο ρεύμα.

Ξενοφών Φύτρος

*Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα το atenizo.eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s